Boeken-artiesten.com

Boeken-artiesten.com - Voor het boeken en inhuren van alle artiesten.

Boeken-artiesten.com

Katja Schuurman boeken of informatie

Katja Schuurman groeide op in Bunnik, een plaatsje vlak bij Utrecht dat vooral bekend is als naamgever aan de Bunnik-side: de F-side bij de wedstrijden van FC Utrecht. Haar jongere zusje heet Birgit. (Ondertussen heeft Katja concurrentie gekregen van dit zingende zusje, die de bekende familienaam weglaat uit haar artiestennaam.)

Al toen Katja twaalf jaar was, speelde ze in de NCRV-serie ‘Uit de School Geklapt’ een van de hoofdrollen. Na haar eindexamen-vwo speelde ze rolletjes in verscheidene tv-series, zoals ‘Coverstory’ en ‘Help’. Voor AT5, het Amsterdamse stadskanaal, maakte ze ‘Night Vibes’.

Maar in december 1994 kwam haar echte doorbraak: jarenlang zou ze Jessica Harmsen spelen in de soap ‘Goede Tijden, Slechte Tijden’ en ze zou er een Bekende Nederlander door worden – en op de koop toe ook een sekssymbool. Met Gerd-Jan van Dalen, een van de producenten van de soap, had ze een relatie. Enige tijd later kreeg ze voor korte duur iets met ‘Karakter’-ster Fedja van Huêt.

Samen met haar tegenspeelsters Babette van Veen en Guusje Nederhorst uit de soap ‘GTST’ nam ze de hitsingle ‘Ademnood’ op. Haar eerste solosingle was ‘Wereldmeid’, een liedje dat opviel door de zwoele videoclip. Samen met ‘GTST’-collega Reinout Oerlemans presenteerde ze de ‘Telebel-show’ (1996) op SBS 6.

In 1996 maakte ze haar filmdebuut met ‘De Zeemeerman’, misschien wel de meest afgekraakte Nederlandse film aller tijden! Het is dus niet zo gek dat ze de film heeft geschrapt uit haar cv. Een veel grotere rol speelde ze in Jos Stellings ‘No Trains, No Planes’ (1999), die internationale prijzen won. Haar vriendin Ellen ten Damme, met wie ze motorlessen volgde, speelde de vrouwelijke hoofdrol, maar alle aandacht ging uit naar Katja.

In ‘No Trains, No Planes’ had ze een fascinerende gedaanteverwisseling ondergaan: van de seksbom met het vele zwarte haar (haar handelsmerk) was ze veranderd in een onschuldig ogend meisje met een braaf, stijl kapsel.

‘Fox Tours’, het reisprogramma dat ze presenteerde voor Fox 8, werd minder goed ontvangen dan ‘No Trains, No Planes’.

In 1997 werd ze het Hollandse gezicht op MTV. Met zoetgevooisde stem en het bekende – door Tatum Dagelet geparodieerde – glimlachje presenteerde ze ‘So 90s’. Voor de opnames reisde ze alle grote steden van Europa af. Ook reikte ze een MTV Music Award uit aan de Backstreet Boys.

In 1999 speelde ze in de dramaserie ‘Westenwind’ en in 2001 is ze naast soapcollega Georgina Verbaan te zien in de liefde-op-het-strand-film ‘Costa!’

Na het succes van ‘Costa!’ wil ze zich meer en meer op acteren gaan richten. En haar eerstvolgende film ‘Oesters van Nam Kee’ is haar op het lijf geschreven. Ze speelt een femme fatale die op achteloze wijze het hoofd op hol brengt van Berry, gespeeld door Egbert Jan Weeber.

De film ‘Oesters van Nam Kee’ zorgt al voor de première voor veel ophef, aangezien Katja uit de kleren gaat en een aantal geplande naaktscènes uit de film is verwijderd. Bovendien heeft ze met medespeler Egbert Jan Weeber ook buiten de set kortstondig een relatie.

In 2003 speelt ze ‘zichzelf’ in Theo van Goghs low-budgetfilm ‘Interview’ naast Pierre Bokma. De samenwerking met Van Gogh bevalt haar kennelijk zo goed, dat ze een jaar later ook in diens film ‘Cool!’ meespeelt.

Maar Katja Schuurman werkt niet alleen aan haar eigen carrière. Ze zet zich ook in voor de mensenrechtenorganisatie Amnesty International en de Leprastichting.