Boeken-artiesten.com

Boeken-artiesten.com - Voor het boeken en inhuren van alle artiesten.

Boeken-artiesten.com

Hanneke Groenteman boeken of inhuren

Hanneke Groenteman (Amsterdam 1939) is radio- en televisiepresentatrice. Na een carrière van tien jaar bij Het Parool komt ze in 1975 terecht bij de VARA-radio. Hier maakt en presenteert ze verschillende programma’s waarvan het feministische Hoor Haar de bekendste is. Omstreden wordt haar presentatie van de radio-uitzending Alternatieve koninginnedag op 30 april 1980. Ze zou daarin teveel stelling hebben genomen voor de krakers en de door hen veroorzaakte rellen. Omdat ze tegen de wens van de VARA ook op televisie wil vertrekt ze uiteindelijk naar de VPRO. Hier presenteert ze het langlopende kunst- en cultuurprogramma De Plantage. Nadat dit programma gestopt is, keert Groenteman kort bij de VARA terug voor het programma B&W. Tegenwoordig werkt Groenteman voor omroep Max, geeft ze trainingen en beheert een eigen weblog. Sinds 2009 presenteert ze ook het VARA-programma Vrouw & Paard.

Hanneke Groenteman wordt in 1939 in Amsterdam geboren. Omdat ze van joodse komaf is moet ze tijdens de Tweede Wereldoorlog onderduiken. Ze verblijft langere tijd zonder haar ouders bij een gereformeerd gezin in Rijnsburg.

Na haar opleiding bij Schroevers en een onvoltooide studie Frans vindt ze werk op de stenografieafdeling van Het Parool. In de periode van 1962 tot 1973 werkt ze als journalist bij deze krant. Na die tien jaar vindt Groenteman dat het schrijven een routineklus is geworden. Ze gaat op zoek naar nieuwe spanning. Die vindt ze bij de radio. In 1975 begint ze bij de VARA als eindredacteur bij het programma Radioweekblad. De VARA radio is een logische plek want haar liefde voor het medium begint al vroeg als ze met het hele gezin luistert naar VARA’s Showboat en De Familie Doorsnee.

Groenteman werkt voor veel verschillende VARA-radioprogramma’s als redacteur en presentatrice zoals Stand van zaken en Factor 5. Het bekendst is ze echter met de radioserie Hoor Haar waarin ze de actualiteit op een feministische manier belicht. Ook komen er veel zaken die op dat moment hoog op de feministische agenda staan aan bod, zoals abortus en vrouwenmishandeling.

In 1980 is Groenteman het middelpunt van een grote rel. Op 30 april van dat jaar wordt prinses Beatrix als koningin ingehuldigd in Amsterdam. Krakers organiseren die dag flinke protestacties, die op bepaalde plekken in de stad uitmonden in rellen. De VARA zendt die dag samen met STAD-radio uit op Hilversum 2. Groenteman kiest in de uren dat zij presenteert de kant van de demonstranten. De feestelijke inhuldiging komt immers al ruim aan bod op televisie en Hilversum 1. ‘s Ochtends is de sfeer nog relatief ontspannen en lacherig en Groenteman maakt een paar opmerkingen over de op hande zijnde protestacties. Tijdens haar presentatie slaat de situatie in de hoofdstad om. Er breken grote rellen uit en de krakers richten een enorme schade aan. Al diezelfde avond wordt Groenteman mede verantwoordelijk gehouden voor die ellende. Zelf schrijft ze er bijna 25 jaar later over:

‘In werkelijkheid was er tot één uur ‘s middags niet bijster veel aan de hand, braken de grote rellen en stenegooierijen pas na twee uur ‘s middags los en heb ik die hele middag ver van het stadsrumoer op een caféterras gezeten waar we niets merkten van ongeregeldheden. Mijn alarmbellen gingen pas rinkelen toen ik ‘s avonds, bij de NCRV-actualiteitenrubriek Hier en nu beelden van vechtpartijen, vallende paarden, stenengooiende relschoppers zag en tegelijk mijn stem hoorde. ‘Het is mooier weer om te kraken dan om te kronen…’ En weer zag je een paard omvallen in grimmige rookwolken. Beelden van de middag begeleid door mijn woorden van de ochtend.’

In Nederland wordt ontzet gereageerd op de krakersrellen. De sympathie van het grootste deel van de Nederlandse bevolking ligt bij het koningshuis en niet bij de krakers. Maar ook de meeste linkse republikeinen keren zich tegen de relschoppers vanwege de vele vernielingen die ze aanrichten. De situatie doet Groenteman en de VARA geen goed. Groenteman draagt nog jarenlang het stigma van oproerkraaier mee en de VARA verliest maar liefst 20.000 leden. Het bestuur twijfelt er nog over om Groenteman te ontslaan om ‘een daad te stellen’, maar uiteindelijk mag de presentatrice blijven. Ze werkt nog jaren bij het kunstprogramma Ophef & Vertier dat ze elke week samen met Berend Boudewijn presenteert. En van 1987 tot 1991 presenteert ze wekelijks één aflevering van het radioprogramma Met het oog op morgen.

Begin jaren negentig loopt de samenwerking met de VARA spaak. Groenteman is toe aan een nieuwe uitdaging en wil voor de televisie werken. Ze zou graag een ‘Ophef en vertier-achtig programma’ maken. De VARA ziet dat echter niet zitten. Als de RVU/Humanistische omroep Groenteman benadert voor een tv-programma neemt ze het aanbod aan en vertrekt daarmee voor vele jaren bij de VARA. Ze komt al snel bij de VPRO terecht. Rudolf Kiers vraagt haar of ze een praatprogramma over kunst en cultuur wil maken. Dit wordt Roerend goed. Het loopt één jaar en wordt opgevolgd door het acht jaar lopende De Plantage. Als dat programma in 2002 stopt vertrekt Groenteman bij de VPRO. In het seizoen 2004-2005 keert ze voor korte tijd terug bij de VARA. Ze wisselt samen met Inge Diepman de presentatie van het dagelijkse actualiteitenprogramma B&W af.

Tegenwoordig woont en werkt Hanneke Groenteman in Amsterdam. Ze is auteur van twee boeken waarin haar (strijd tegen haar) overgewicht een grote rol speelt en ze heeft een goedgelezen weblog. Ook presenteert ze voor omroep Max het tv-programma Sterren op het doek. Sinds 2009 is ze een van de vaste panelleden in het VARA-programma Vrouw & Paard, een debatprogramma voor en door vrouwen.